Home

CASE FIRST QUANTUM MINERALS (Pyhäsalmi Mine)

Pyhäsalmen kaivos on euroopan syvin kaivos, jonka tuotantotasot ovat 1050–1440m metrin syvyydellä. Kaivoksessa työskentelee päivittäin noin 220 työntekijää, joista maan alla noin 70. Pyhäsalmi Mine Oy:n omistaa kanadalainen First Quantum Minerals Ltd.

Pyhäsalmi Mine Oy panostaa työturvallisuuden jatkuvaan kehittämiseen, johon liittyen kaivoksessa otettiin käyttöön Sovelluskehittäjät Ryhmään kuuluvan Identoi Oy:n toimittama kaivoksen pelastautumis- ja kulunvalvontajärjestelmä vuonna 2010.

Jokaisella työntekijällä on RFID-nappitunniste. Kaivoksen sisäänkäynnissä ja suojatiloissa on kussakin kaksi RFID-lukijaa, toinen sisäänkirjautumiseen ja toinen uloskirjautumiseen. Tällä vältetään virheitä ja taataan tiedon parempi luotettavuus pelastautumistilanteissa, joissa jokainen sekunti voi olla ratkaiseva. Iltavuoron päätyttyä varmistutaan, että kaikki työntekijät ovat poistuneet kaivoksesta. Tämän jälkeen päivän aikana tehdään räjäytykset ja kaivos tuuletetaan aamuvuoron saapumiseen mennessä.

Onnettomuustilanteisiin varautuminen on huolellisesti suunniteltu. Pelastautumista ja kaivoksen evakuointia harjoitellaan säännöllisesti. Kaivoksessa on jokaisella työskentelytasolla suojatila, joihin työntekijät poistuvat tulipalon tai muun onnettomuuden sattuessa. 

Pelastautumisjohtajan pitää pystyä yhdellä silmäyksellä näkemään, ketkä työntekijöistä ovat suojatiloissa ja ketkä ovat vielä niiden ulkopuolella. Etsintä ja radiopuhelinliikenne voidaan kohdentaa niihin työntekijöihin, joiden sijaintia ei vielä tiedetä.

"Tämä pelastautumistilanteen ohjausjärjestelmä säästää meille elintärkeitä sekunteja pelastautumisessa. Toivottavasti järjestelmää ei tarvitse koskaan käyttää todellisessa tilanteessa.  Evakuointiharjoituksissamme se on osoittanut tarpeellisuutensa. Työntekijämme ovat siirtyneet suojatiloihin nopeimmillaan alle kymmenessä minuutissa." kertoo kaivoksen johtaja Kimmo Luukkonen Pyhäsalmi Mine Oy:sta.

"Kaivoksessamme käy vierailijoita viikottain. Vierailijoiden kirjaaminen voidaan hoitaa nyt helposti järjestelmän avulla, toteaa kaivosinsinööri Iiris Kuosmanen Pyhäsalmi Mine Oy:sta ja jatkaa "Maan alle mennessään ja pintaan noustuaan työntekijämme näkevät hissikuilun vieressä olevalta monitorilta, keitä muita on kaivoksessa. Tämä parantaa osaltaan työturvallisuutta".

https://www.first-quantum.com/Our-Business/operating-mines/Pyhasalmi/

"Tämä pelastautumistilanteen ohjausjärjestelmä säästää meille elintärkeitä sekunteja pelastautumisessa. Toivottavasti järjestelmää ei tarvitse koskaan käyttää todellisessa tilanteessa. Evakuointiharjoituksissamme se on osoittanut tarpeellisuutensa. Työntekijämme ovat siirtyneet suojatiloihin nopeimmillaan alle kymmenessä minuutissa." kertoo kaivoksen johtaja Kimmo Luukkonen Pyhäsalmi Mine Oy:sta.

Kimmo Luukkonen, kaivoksen johtaja, Pyhäsalmi Mine Oy